Czy musiało dojść do wojny na Ukrainie? Jak Zachód zignorował oznaki zbliżającej się tragedii? - Stanislawski, Jacek (Narzędzia wojny, 2023)
W artykule poruszona została kwestia różnorodności czynników prowadzących do konfliktu trwającego od 2022 r. zbrojnego na Ukrainie. Artykuł ma charakter interdyscyplinarny, głównie socjologiczny, polityczny i historyczny. Autor nie skupia się na jednym ważnym zagadnieniu, lecz próbuje prześledzić przyczyny trwającej tragedii. W opracowaniu przeanalizowana zostanie najnowsza historia stosunków między Rosją a państwami zachodnimi i podjęt próba umiejscowienia w niej roli Ukrainy. Wskazane są również główne błędy dotyczące polityki zagranicznej Zachodu, a także dotyczące integracji euroatlantyckiej. Zostanie również pokazane, co można było zrobić, aby konflikt nigdy nie wybuchł. Ocena obecnej sytuacji dostarczy wskazówek, co kraje powinny zrobić, aby uniknąć podobnego dramatycznego scenariusza w przyszłości. Na koniec rozważę kilka możliwych skutków obecnej sytuacji. Oprócz opisu suchych faktów dostępnych w literaturze, autor dzieli się własnymi doświadczeniami wynikającymi z pobytu w Europie Zachodniej, Rosji i na Ukrainie. Poruszone zostanie kwestia wpływu propagandy na ludność. Autor stara się połączyć wiedzę ogólną z postrzeganiem faktów przez zwykłych ludzi.