Oblicza wojny na Ukrainie. Zniszczenia i koncepcje odbudowy - Belinskyi, Serhii; Dmytrenko, Andrii; Ivashko, Yulia; Pawłowska, Aneta (Narzędzia wojny, 2023)
Każda wojna niesie ze sobą straty nie tylko na płaszczyźnie ekonomicznej, ale także społecznej. Agresja Rosji na Ukrainę, która rozpoczęła się 24 lutego 2022 r., uświadomiła to po raz kolejny. Kraj, który miał za sobą już wiele start jakich doświadczał w czasach historycznych tym razem także znalazł się w ogniu walki. Konflikt militarny doprowadził do znacznej migracji ludności ukraińskiej. Zniszczeniu w wyniku bombardowań i ostrzału prowadzonego przez rosyjską armię, uległo wiele budynków o różnym przeznaczeniu – nie tylko tych zaliczanych do infrastruktury wojskowej, czy podległej administracji państwowej, szkoły, szpitale, budynki mieszkalne, przedsiębiorstwa ale także miejsca kultu – cerkwie. Chociaż wojna wciąż trwa, jednak na wyzwalanych terytoriach jest już realizowana stopniowa odbudowa oraz opracowywane są programy rewitalizacji. Wiele pomysłów związanych z odbudową jest zapożyczonych z doświadczeń Polski i jej odbudowy po zniszczeniach II wojny światowej.Artykuł ma na celu m.in. zwrócenie uwagi światowej opinii publicznej na rozgrywający się na Ukrainie dramat wojenny oraz pokazanie zniszczeń z pierwszej fazy wojny dokumentowanych przez Serhija Belinskiego, wojskowego fotografa z 28 Brygady Rycerzy Zimowego Pochodu (Siły Zbrojne Ukrainy).