Racjonalne usprawnienia jako główny instrument w przeciwdziałaniu dyskryminacji ze względu na niepełnosprawność w zatrudnieniu - Drożdż, Justyna (Zjawiska niepożądane w zatrudnieniu z perspektywy prawa pracy – wybrane zagadnienia, 2023)
Pojęcie racjonalnych usprawnień dla osób z niepełnosprawnościami oraz obowiązek ich wprowadzenia przez pracodawcę jest szeroko opisywany w doktrynie, zważywszy na jego niejednoznaczne ujęcie w międzynarodowych czy krajowych aktach prawnych. Poprzez dokonanie analizy orzecznictwa krajowego i europejskiego, literatury, raportów oraz tzw. dobrych praktyk, rozdział ten poświęcony jest wszelkim koniecznym zmianom dostosowanym do potrzeb osób z niepełnosprawnościami w miejscu pracy tzw. racjonalnym usprawnieniom, które mają przeciwdziałać dyskryminacji w zatrudnieniu.