Wybrane środki realizacji obowiązku pracodawcy przeciwdziałania mobbingowi. Rola komisji antymobbingowej w świetle orzecznictwa sądowego - Piątkowska, Paulina; Zychla, Agnieszka (Zjawiska niepożądane w zatrudnieniu z perspektywy prawa pracy – wybrane zagadnienia, 2023)
Analizie zostały poddane komisje antymobbingowe w świetle orzecznictwa sądowego. Są to organy szczególne ze względu na fakt, iż ich członkowie są wybierani przez pracodawcę, który może okazać się jednocześnie mobberem. Budzi to kontrowersje ze względu na ewentualny brak obiektywizmu. Autorki zauważyły, że sama procedura antymobbingowa nie jest rozpowszechniona wśród pracowników. W tekście zwrócono także uwagę m.in. na dopuszczenie konieczności udostępniania protokołów konkretnych postępowań komisji antymobbingowej, czy jej odpowiedzialności za zadania w sytuacjach, kiedy została ona powołana przez pracodawcę. Po analizie orzecznictwa Autorki dochodzą do konkretnych wniosków oraz podkreślają wagę istnienia komisji antymobbingowej i niektóre aspekty z nią związane – zarówno z samą komisją, jak i jej rolą w wyżej wspomnianej procedurze.