W jaki sposób banki mogą wspierać transformację gospodarki w kierunku modelu zrównoważonego? - Kulińska-Sadłocha, Ewa (W poszukiwaniu zielonego ładu, 2022)
Celem rozdziału jest ocena możliwości i sposobów wpływu banków na transformację gospodarki w kierunku modelu zrównoważonego. Banki z uwagi na specyfikę działalności należą do instytucji o znacznych możliwościach oddziaływania na otoczenie, w tym na efektywną zmianę struktury finansowania z działań szkodliwych dla środowiska naturalnego i społeczeństwa na działania zgodne z koncepcją zrównoważonego rozwoju. Mogą tego dokonać poprzez zarządzanie ryzykiem finansowym obejmującym ryzyko ESG, a także oferowanie zrównoważonych usług i produktów bankowych.