Czy gospodarka cyfrowa pomoże zmniejszyć presję na środowisko naturalne? - Wysokińska, Zofia (W poszukiwaniu zielonego ładu, 2022)
Celem rozdziału jest przedstawienie transformacji cyfrowej jako procesu zachodzącego w gospodarce światowej i w Unii Europejskiej w ostatnich latach oraz jej wpływu na zmiany w sferze gospodarczej, społecznej jak również budowy pozytywnych relacji  między cyfryzacją a ochroną środowiska, w drodze do gospodarki cyrkularnej. Omówiono również rolę technologii informacyjno-komunikacyjnych, które stanowią kluczową podstawę rozwoju gospodarki cyfrowej. Głównymi tematami poruszanymi w tym rozdziale jest rola platform cyfrowych (Digital Innovation Hubs) i ich pozytywny wpływ na integrację uczelni, instytutów badawczych i sfery biznesu na rzecz kreowania nowych pomysłów oraz dla kształtowania nowych instrumentów w celu wdrażania koncepcji zrównoważonego rozwoju, w tym kształtowania nowych umiejętności i kompetencji cyfrowych w ramach jednolitego rynku cyfrowego w Unii Europejskiej, a zwłaszcza gospodarki opartej na Big Data i na otwartym dostępie do wyników badań naukowych.