Międzynarodowe korporacje w dobie globalnego Internetu – nowa normalność czy zapowiedź kryzysu? - Sędkowski, Michał (Koszty współczesnych kryzysów, 2021)
Media społecznościowe od wielu lat oferują darmową przestrzeń na dowolne treści stworzone przez użytkowników, jednak dopiero od niedawna padają pytania o faktyczny koszt korzystania z tych usług. Dzięki technologiom internetowym działalność użytkowników w Internecie jest śledzona i przetwarzana do celów marketingowych, bardzo często bez możliwości zatrzymania czy ograniczenia tego procesu. Problem ten okazał się szczególnie istotny w czasie pandemii, gdzie Internet stał się jedynym źródłem informacji oraz narzędziem komunikacji z innymi. Autor artykułu stawia hipotezę badawczą, że użytkownicy mają bardzo ograniczony zakres kontroli nad swoimi danymi w Internecie, a państwowe agendy nie posiadają odpowiednich narzędzi, by wymusić realną w tym zakresie. Przeprowadzona analiza źródeł potwierdziła tę hipotezę, wskazując na bezradność Unii Europejskiej oraz Stanów Zjednoczonych w zakresie realnego oddziaływania na globalne korporacje.