Komunikacja w czasach kryzysu. Specyfika efektywnego komunikowania się z wyborcami współczesnych, zorientowanych rynkowo organizacji politycznych - Sempach, Marek (Koszty współczesnych kryzysów, 2021)
Celem niniejszego artykułu jest zweryfikowanie kluczowych instrumentów komunikacji pośredniej organizacji politycznych w Polsce oraz określenie stopnia ich marketingowej profesjonalizacji w zakresie komunikowania. Formacje zorientowane rynkowo to nowoczesne organizacje polityczne, które wykorzystują wszelkie możliwe instrumenty marketingowe na rzecz uzyskania rynkowej przewagi konkurencyjnej. Ich działania opierają się na pogłębionej analizie rynku, stworzeniu odpowiedniego produktu politycznego, wyborze grupy docelowej oraz efektywnym zastosowaniu przyjętej strategii na rynku. Działają w zbliżony sposób do przedsiębiorstw, nieustająco próbując zaspokajać potrzeby swoich wyborców. Analizy dokonano, wykorzystując metodę obserwacji oraz krytyki dostępnych źródeł. Zweryfikowano również hipotezę zakładającą, że jedynie nowoczesne zorientowane rynkowe partie polityczne są w stanie prowadzić efektywną komunikację z wyborcami.