Prehistoryczne i wczesnośredniowieczne grody oraz średniowieczne zamki na pograniczu czesko-bawarskim: obiekty wojskowe, manifestacja władzy, czy symbole siły? - Hložek, Josef; Menšík, Petr; Ławrynowicz, Olgierd (Przed bitwą, 2023)
W artykule omówiono fenomen trwałości funkcji militarnej, politycznej i społecznej obecnego pogranicza czesko-bawarskiego ukształtowanego przez pasma górskie Lasu Czeskiego i Szumawy. Autorzy prześledzili rozwój układów osadnictwa w prehistorii, średniowieczu i okresie nowożytnym aż do czasów współczesnych. Omawiany obszar stanowił barierę ograniczającą przenikanie się wpływów kulturowych pomiędzy obiema stronami pogranicza, co znajduje odzwierciedlenie w odkrytych reliktach kultury materialnej. W artykule na licznych przykładach omówiono również symboliczną rolę fortyfikacji i zamków zlokalizowanych na szczytach górskich sprowadzająca się przede wszystkim do demonstrowania władzy nad otaczającymi je terytoriami. Pogranicze czesko-bawarskie może być również postrzegane jako swoisty krajobraz konfliktu, który poprzez swoje cechy morfologiczne narzucał ponadczasową przygraniczną formę organizacji politycznej, wojskowej i społecznej.