Po drugiej stronie lustra Lacana: translingwalny przekład literatury we współpracy z autorem - Branca, Gloria (Traduttologia e Traduzioni, vol. III: Interdisciplinarietà della traduzione, 2021)
Celem artykułu jest ocena przydatności wybranych pojęć psychoanalitycznych w warunkach przekładu literackiego. Autorka dokonuje tego w drodze analizy paratekstów dotyczących relacji rumuńskiego filozofa Emila Ciorana i jego włoskiego tłumacza, Maria Andrei Rigoniego. Kluczowe pojęcia „stadium lustra” i „brak obiektu” zaproponowane przez Jacques’a Lacana mają służyć podkreśleniu dynamiki zaistniałej między dwoma podmiotami, autorem i tłumaczem, uwikłanych w wyzwanie, jakim jest tłumaczenie tekstów autorów tworzących na emigracji.