Call to action jako narzędzie nowoczesnego social media marketingu na kontach Meta Business Suite - Stępień-Kowalik, Klaudia (Zjawiska propagandy i manipulacji w prasie, telewizji, radiu i Internecie. Tom II, 2023)
Celem przyświecającym artykułowi jest przedstawienie problematyki potencjału platform społecznościowych takich jak Instagram lub Facebook w działalności marketingowej przedsiębiorstw wykorzystujących social media do wypromowania własnych produktów i usług na kontach reklamowych Meta Business Suite. Promocja marki w mediach społecznościowych odgrywa obecnie niezwykle ważną rolę – firmy nawiązują więzi z klientami, aby do zakupu produktu lub wybrania konkretnej usługi nakłonić zainteresowanych użytkowników. Na potrzeby tego wystąpienia przeanalizowano wybrane reklamy z perspektywy komunikatu marketingowego call to action, zachęcającego odbiorców do podjęcia określonego działania poprzez przyciski CTA, nazywane również „wezwaniami do działania”. Są one osadzone w trzech formatach reklam: w formie pojedynczego obrazu lub filmu, reklam karuzelowych składających się z maksymalnie 10 obrazów lub filmów, a także reklam bazujących na materiale błyskawicznym. Głównym celem pracy jest sprawdzenie skuteczności call to action jako nowoczesnego narzędzia social media marketingu. Z tego względu odwołując się do wybranych zagadnień marketingowych, posłużę się analizą zawartości mediów, analizą treści i analizą krytyczną.