„Kabotyn z obwarzankiem”, czyli propaganda dobrego imienia Marszałka Józefa Piłsudskiego. Karykatura, prawo, współczesność - Nowecki, Robert (Zjawiska propagandy i manipulacji w prasie, telewizji, radiu i Internecie. Tom II, 2023)
Józef Piłsudski, będący niewątpliwie najbardziej znaną polską postacią XX-lecia międzywojennego, miał za sobą tak wielu zwolenników, jak wielu wrogów miał przeciwko sobie. Celem niniejszej pracy jest przybliżenie kwestii propagandy dotyczącej Marszałka Józefa Piłsudskiego, która na stałe gościła w prasie polskiej, nierzadko znajdując swe miejsce również w prasie zagranicznej. Analiza opiera się na historii wizerunku Józefa Piłsudskiego na przestrzeni lat, który związany był z ówczesnymi wydarzeniami. W pracy skupiono się także na kluczowej, z prawnego punktu widzenia, Ustawie o ochronie Imienia Józefa Piłsudskiego - interpretując zapisy, cele oraz dalszą historię obowiązywania i dziedzictwo prawne. Rezultatem omawianej pracy jest zaprezentowanie skali karykatury i propagandy dotyczącej Marszałka Polski, przybliżenie historii i skutków działań prawnych skierowanych dla konkretnej jednej osoby, oraz zbadanie i przedstawienie możliwych analogii prawnych w prawie polskim.