Obraz Breslau w spektaklu „Mock. Czarna burleska” - Woźniak, Małgorzata (Opowiedzieć historię: Polska dramaturgia współczesna po 2006 roku, 2023)
Mock. Czarna burleska to spektakl muzyczny, który miał premierę w 2019 roku w Teatrze Muzycznym Capitol we Wrocławiu i powstał w oparciu o siedem powieści kryminalnych Marka Krajewskiego. Niniejszy artykuł dowodzi, że drugim głównym bohaterem spektaklu, obok funkcjonariusza policji Eberharda Mocka, jest miasto Breslau. Adaptatorzy – reżyser Konrad Imiela, który wraz z Romanem Kołakowskim napisał także teksty piosenek – posiłkując się źródłem literackim, malują na scenie obraz miasta zepsucia; narratorkami spektaklu są znające życie prostytutki, a tytułowy policjant funkcjonuje na co dzień w przestępczym półświatku Breslau lat 20. i 30. XX wieku.Do analizy adaptacji wykorzystano także fragmenty literackie, które stanowią jej źródło. W prozie Krajewskiego dostrzec można bowiem staranność, z jaką odmalowana została architektura miasta oraz jego klimat. Ten ostatni podporządkowany jest oczywiście wymaganiom gatunku, który wybrał autor serii; wydarzenia toczą się więc przede wszystkim w ciemnych uliczkach i podejrzanych barach, a bohaterami są w dużej części kryminaliści. Realizatorzy omawianego spektaklu wykorzystali do odtworzenia tego specyficznego nastroju nie tylko tekst, ale także interesujące techniki mockumentalne, które wpisują się w powszechne współcześnie rozważania o granicy fikcji i realności. Zdjęcia wykorzystane zarówno w scenografii, jak i w formie wystawy dostępnej we foyer, są połączeniem stylizowanych na początek XX wieku fotografii powstałych współcześnie z autentycznymi ujęciami z przywoływanej epoki. Zbiór ten, uzupełniony zredagowanymi przez artystów opisami, jeszcze głębiej wciąga widzów w opowiadaną historię.