Pierwsze polityczne zwycięstwo islamu: Bitwa pod Badrem (624) w Koranie i tradycji muzułmańskiej - Dziekan, Marek M. (Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, 2026)
Książka poświęcona jest transdyscyplinarnej (religioznawstwo, historia, nauki o polityce, translatologia, nauki o kulturze) analizie bitwy pod Badrem (624) i objawionej z tej okazji 8. surze Koranu Zdobycze wojenne (Al-Anfāl). Była to pierwsza bitwa dowodzona przez Proroka Muḥammada, w której muzułmanie pokonali wrogie oddziały mekkańskie. Analiza bitwy, mającej kluczowe znaczenie dla wczesnego rozwoju islamu przeprowadzona została na podstawie najważniejszych klasycznych arabskich dzieł historycznych z uwzględnieniem najnowszych badań prowadzonych w świecie zachodnim. Prowadzona równolegle analiza 8. sury Koranu opiera się na 30 arabskojęzycznych komentarzach do Koranu powstałych od VIII do XXI w. Zarówno przebieg wydarzeń, jak i treść związanego z nimi tekstu koranicznego wywarły znaczny wpływ na dzieje islamu, a także na wiele aspektów myśli religijnej, społecznej i politycznej w islamie. Kwestie te zostały szczegółowo zbadane i skonfrontowane z badaniami zachodnimi, a także ze sposobem myślenia Zachodu. Zagadnienia te w wielu miejscach zostały wzbogacone o analizy przekładów Koranu na kilkanaście języków świata – analiza translatologiczna stanowi materię uzupełniającą dla badań prowadzonych przez egzegetów i uczonych muzułmańskich. Książka ukazuje, w jaki sposób problemy poruszone w surze i rozwinięte później w literaturze egzegetycznej zachowują swój wpływ na świat islamu do dziś. Częścią monografii jest także propozycja nowego przekładu sury Zdobycze wojenne na język polski, wynikającego z przeprowadzonych w monografii szczegółowych badań.