Pamięć i pamiętanie w przestrzeni języka z perspektywy badań lingwistycznych - Czachur, Waldemar; Wójcicka, Marta (Język(i) w czasie i przestrzeni, 2021)
Celem artykułu jest refleksja lingwistyczna nad językowym charakterem pamięci zbiorowej i pamiętania zbiorowego. W tym celu przedstawimy źródła lingwistycznych inspiracji badawczych, prowadzących do ustaleń, czym jest pamięć zbiorowa w ujęciu etnolingwistycznym, genologicznym czy dyskursologicznym. Ponadto zastanowimy się nad procesem pamiętania zbiorowego, badanego w perspektywie lingwistycznej, a w konsekwencji także nad kategorią czasu i miejsca w tym procesie.