Wpływ pandemii COVID-19 na funkcjonowanie atrakcji turystycznych w Polsce - Kruczek, Zygmunt; Nowak, Karolina (Turystyka w badaniach podstawowych, 2023)
W artykule, na podstawie prowadzonego przez autorów monitoringu frekwencji w wybranych atrakcjach turystycznych, zaprezentowano dane dotyczące funkcjonowania atrakcji w czasie pandemii COVID-19 i w okresie wychodzenia z kryzysu pandemicznego. Wskazano na zmiany wielkości i struktury ruchu turystycznego oraz tworzenie internetowych substytutów zwiedzania, a także stymulowanie frekwencji w atrakcjach poprzez bony turystyczne.