Nazewnictwo osób z niepełnosprawnością i osób chorujących a świadomość językowa studentów kierunków medycznych - Rybicka, Julia (Reprezentacje niepełnosprawności w przestrzeniach kultury, 2026)
Celem niniejszego badania była ocena wiedzy językowej studentów Uniwersytetu Medycznego w Łodzi dotyczącej nazewnictwa osób z niepełnosprawnościami oraz osób chorujących, zarówno psychicznie, jak i fizycznie. Badanie miało na celu ustalenie, czy studenci kierunków medycznych UMED zwracają uwagę na negatywne konotacje terminów używanych w praktyce akademickiej i zawodowej oraz czy są świadomi zasad języka inkluzywnego. Badanie przeprowadzono za pomocą ankiety, w której wzięło udział łącznie 64 studentów różnych kierunków medycznych. Kwestionariusz obejmował zarówno pytania zamknięte, jak i otwarte, a jego struktura została oparta na rekomendacjach ekspertów Rady Języka Polskiego, wytycznych Judy Cohen oraz wskazówkach językoznawców z Uniwersytetu Warszawskiego. Analizy ilościowa i jakościowa wykazały, że choć studenci przejawiają wrażliwość językową, ich wiedza na temat komunikacji inkluzywnej pozostaje niepełna. Badanie ujawniło potrzebę wprowadzenia zajęć poświęconych językowi inkluzywnemu, które umożliwiłyby przyszłym specjalistom bardziej empatyczne i pełne szacunku podejście do pacjentów, a zarazem pomogłyby unikać języka stygmatyzującego, mogącego pogłębiać poczucie wykluczenia u osób doświadczających różnego rodzaju ograniczeń.