Klauzula sumienia jako wyzwanie dla prawa i pedagogiki - Kmieciak, Błażej (Poglądy pedagogiczne Bogdana Nawroczyńskiego i ich współczesne implikacje, 2016)
Prezentowany artykuł stanowi rozbudowaną oraz przeredagowaną wersję pracy pt. Komitet Bioetyki gryzie sumienie, opublikowanej przez autora na portalu biotechnologia.pl. Projekt sfinansowany ze środków Narodowego Centrum Nauki przyznanych na podstawie decyzji numer DEC-2013/10/E/HS5/00157.