Wszechmoc i jej granice. Uwagi o koncepcji Bożej wszechmocy Ryszarda Kleszcza - Mordarski, Ryszard (Analiza, racjonalność, filozofia religii: Księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi Ryszardowi Kleszczowi. Nr 6 (2020), 2020)
Ryszard Kleszcz przedstawił interesującą interpretację Bożej wszechmocy, która wyrasta z silnej koncepcji racjonalności, mającej swój początek w programie Szkoły Lwowsko-Warszawskiej. Koncepcja ta koncentruje się na logicznych i moralnych problemach wszechmocy, podnosi kwestię paradoksów wszechmocy oraz zagadnienie możliwości zmiany przeszłości przez byt wszechmocny. W niniejszym tekście poddaję tę koncepcję krytycznej analizie i wskazuję na dalsze możliwości interpretacyjne, które umożliwia rozumienie wszechmocy zaprezentowane przez Kleszcza.