Czy rozumowanie węża było rzetelne? Kilka słów sięgających początków naszego myślenia w darze Znawcy Racjonalności - Lechniak, Marek (Analiza, racjonalność, filozofia religii: Księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi Ryszardowi Kleszczowi. Nr 6 (2020), 2020)
Artykuł podejmuje zasygnalizowany w Księdze Rodzaju problem przejścia w argumentacji od stwierdzenia, że wszystko poza jednym jest dozwolone, do konkluzji, że nic nie jest dozwolone. Wyrażono przypuszczenie, że rozumowanie biblijnego węża jest przykładem argumentacji nierzetelnej, pewną wersją argumentu pars pro toto (entymematu pozornego), często pojawiającą się w różnego rodzaju argumentacjach.