Konieczność zła. Dowód nie wprost (uzupełnienie argumentacji Plantingi) - Kwaśniewski, Jacek (Analiza, racjonalność, filozofia religii: Księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi Ryszardowi Kleszczowi. Nr 6 (2020), 2020)
Tradycja chrześcijańska traktuje zło jako produkt uboczny posiadania przez nas wolnej woli. To stanowisko można jednak odrzucić, stwierdzając, że nie ma sprzeczności w istnieniu wolnych istot zawsze czyniących dobro. Dotychczasowe próby wykazania błędności takiej odpowiedzi zawiodły. Można wszakże wykazać jej nietrafność, używając do tego celu dowodu nie wprost. Zakładam, że istoty mające wolną wolę mogą czynić jedynie dobro, a następnie wykazuję, że aby tak się działo, muszą być one wpierw pozbawione wolnej woli przy wyborze swojej hierarchii wartości. Teza o wolnych istotach czyniących zawsze dobro prowadzi więc do sprzeczności. Zatem zło jest nieuniknione.