O racjonalności przekonań światopoglądowych w ujęciu Ryszarda Kleszcza - Łukasiewicz, Dariusz (Analiza, racjonalność, filozofia religii: Księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi Ryszardowi Kleszczowi. Nr 6 (2020), 2020)
Artykuł przedstawia stanowisko epistemologiczne Ryszarda Kleszcza, a w szczególności jego koncepcję racjonalności przekonań. Teza, której staram się bronić, głosi, że koncepcja Kleszcza nawiązuje do idei logicznego racjonalizmu typowej dla Szkoły Lwowsko-Warszawskiej, ale też w oryginalny sposób rozwija i modyfikuje pogląd broniony przez Kazimierza Twardowskiego i jego uczniów. Kleszcz argumentuje za tezą, że binarna klasyfikacja przekonań na racjonalne i nieracjonalne jest trudna do utrzymania i że bardziej uzasadnione jest wprowadzenie stopni racjonalnością przekonań. Według tej koncepcji racjonalne w pewnym stopniu są również przekonania metafizyczne i religijne.