Kłopoty z episteme - Woleński, Jan (Analiza, racjonalność, filozofia religii: Księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi Ryszardowi Kleszczowi. Nr 6 (2020), 2020)
Artykuł analizuje problem episteme jako wiedzy pewnej. Jeśli ma być taka, to jej jest prawdziwość jest absolutna. Episteme w powyższym sensie była związana z racjonalizmem genetycznym (natywizmem) i aprioryzmem. Jeśli filozof empirysta odrzuca episteme, ma problemy z wyjaśnieniem statusu logiki i matematyki. Zarazem jednak wyjaśnienie, jak episteme jest możliwa, wymaga przyjęcia bardzo mocnych założeń epistemologicznych i ontologicznych. Ponieważ racjonaliści zasadniczo różnią się w poglądach na naturę episteme, można mieć wątpliwości, czy racjonalizm nie przeradza się w irracjonalizm.