Emancypacyjny potencjał narracji biograficznej Danuty Wałęsowej w książce Marzenia i tajemniceCo demaskują narracyjne badania krytyczne? - Nowak-Dziemianowicz, Mirosława (Badania jakościowe w andragogice: Polskie doświadczenia badawcze, 2026)
Interpretacja narracji Danuty Wałęsowej zawarta w prezentowanym opracowaniu opiera się na określonych założeniach ontologii społecznej, epistemologii i metodologii. Jeśli chodzi o charakter bytu społecznego przyjęto wizję socjologii interpretatywnej. Składają się na nią m.in.: przekonanie o procesualnym charakterze rzeczywistości społecznej, przekonanie, że ludzie nadają sens swojemu działaniu oraz że możliwe jest odkrycie, poznanie subiektywnych aspektów rzeczywistości społecznej przez badanie wypowiedzi respondentów pozyskanych z wywiadów narracyjnych, czy dokumentów osobistych, np. autobiografii. Przykładem takiego dokumentu osobistego jest autobiograficzna książka Danuty Wałęsowej pt. Marzenia i tajemnice. Badanie biografii Danuty Wałęsowej oparto na analizie przebiegu życia narratorki, na szukaniu relacji między jej własnymi potrzebami, decyzjami a społecznymi nakazami, normami czy wzorcami. Podjęto także próbę rekonstrukcji tej biografii po to, żeby poszukać w niej reguł selekcji oraz łączenia wydarzeń i doświadczeń opowiadanych przez narratorkę.