KRYNAROZ (Krytyka – Narracja – Rozumienie – Zmiana) – autorska propozycja zaangażowanych badań andragogicznych - Nowak-Dziemianowicz, Mirosława; Radecka, Agata (Badania jakościowe w andragogice: Polskie doświadczenia badawcze, 2026)
Artykuł składa się z dwóch części stanowiących wzajemne uzupełnienie i dopełnienie.Pierwsza część (Część A) koncentruje się na autorskiej koncepcji zaangażowanych badań krytycznych,przedstawiając jej uzasadnienie oraz kolejne etapy w proponowanej sekwencji. Drugaczęść opracowania (Część B) zawiera przykład zastosowania metody w badaniach andragogicznych.Nadrzędnym celem prezentowanego tekstu jest uzasadnienie tezy, iż krytyczne badanianarracyjne są nie tylko możliwe, ale również poznawczo ważne dla pedagogiki/andragogiki.