Metody badań mieszanych w edukacji dorosłych –dlaczego łączenie metod (nie) jest sensowne? - Trusz, Sławomir (Badania jakościowe w andragogice: Polskie doświadczenia badawcze, 2026)
Czy możliwe jest łączenie metodologii ilościowej i jakościowej w ramach jednego badania w edukacji dorosłych? Skrajni zwolennicy/-czki podejścia ilościowego vs. jakościowego utrzymują, że nie. Argumentują, że odmienne perspektywy wymuszają analizę dwóch różnych obiektów (przedmiotów) badania. Dla odmiany badacze/-czki umiarkowani przekonują, że tego rodzaju triangulacja jest możliwa, dane ilościowe i jakościowe mogą bowiem dotyczyć tego samego obiektu (przedmiotu). Wówczas perspektywy badawcze się uzupełniają, a uzyskiwane wyniki i wyprowadzane na ich podstawie wnioski są bogatsze. Na przykładzie zjawiska zagrożenia stereotypem wśród seniorów/-ek pokazano, w jaki sposób można realizować badania ilościowo-jakościowe lub jakościowo-ilościowe. Proponowane procedury zilustrowano analizami prowadzonymi na danych ilościowych i jakościowych.