Andragogiczne studium przypadku - Borowska-Beszta, Beata (Badania jakościowe w andragogice: Polskie doświadczenia badawcze, 2026)
Artykuł uwzględnia w strukturze analizy metodologiczne studium przypadku orazegzemplifikacje w edukacji dorosłych. Pierwsza część zawiera pochodzenie, charakterystykęmetody w kontekście metodologicznym z uwzględnieniem definiowania, rodzajówstudiów przypadku, etapów badań analizowanych na tle struktur projektu badawczego. Podyskusji kontekstów metodologicznych następuje część analiz krytycznych czterech raportówz jakościowych studiów przypadków dotyczących badań nad dorosłością i uczeniemsię dorosłych zrealizowanych za granicą w kulturach Zachodu i Orientu, w USA, Szkocji,Arabii Saudyjskiej i Indonezji.