Andragogiczna etnografia wielowymiarowa - Borowska-Beszta, Beata (Badania jakościowe w andragogice: Polskie doświadczenia badawcze, 2026)
Poniższy artykuł ma strukturę opartą na analizach trzech kontekstów etnografiiandragogicznej. Po pierwsze, stanowi syntezę uzasadnień realizacji etnografii w andragogice.Po drugie, zawiera metodologiczną charakterystykę wielostronnych możliwościprowadzenia badań etnograficznych. Po trzecie, uwzględnia charakterystykę uczenia siębadaczki w trakcie i po realizacji wybranych, ośmiu etnograficznych projektów badawczycho różnym zasięgu i zakresie, polskich i zagranicznych.