Jakość w badaniach jakościowych – jak sprawdzić wiarygodność badań? - Muszyński, Marcin (Badania jakościowe w andragogice: Polskie doświadczenia badawcze, 2026)
Każdy projekt badawczy powinien mieć zapewnioną wysoką jakość. Służą temukryteria, które są pomocne w ewaluacji danego badania. W niniejszym rozdziale przedstawionow sposób syntetyczny różne stanowiska dotyczące kryteriów oceny badań jakościowych,które mogą posłużyć jako wytyczne do realizacji autorskich projektów naukowych.Część z nich wyrasta z tradycji postpozytywistycznej i tworzona była na zasadzie kalki kryteriówilościowych. Z kolei część z nich zakorzeniona jest w tradycji konstrukcjonistycznej.W tekście zwrócono uwagę na wybór właściwych kryteriów jakości.