Granice osobiste w badaniach jakościowych –delikatna materia kontaktu z rozmówcą,kiedy wywiad zmienia się w spotkanie interwencyjne lub terapeutyczne - Kuryś-Szyncel, Karolina; Mazurek, Emilia (Badania jakościowe w andragogice: Polskie doświadczenia badawcze, 2026)
Rozdział stanowi dyskusję nad rzadko podejmowaną w kontekście badawczym kategorią granic osobistych. Rozmowa badawcza (wywiad) potraktowana została jako rodzaj spotkania, czyli relacji interpersonalnej między badaczką/badaczem a osobą badaną. Autorki wskazują na możliwe przekroczenia granic osobistych i tego skutki. Artykuł zawiera rekonstrukcje dwóch autorskich projektów badawczych, w ramach których wnikliwej analizie poddano podejmowane decyzje na poszczególnych etapach procesu badawczego. Stanowią one tło do odtworzenia licznych dylematów badawczych w odniesieniu do rodzaju relacji między osobami uczestniczącymi w badaniu a badaczkami, z którymi autorki musiały się zmierzyć.