Podejście biograficzne w andragogicznych badaniach nad uczeniem się osób dorosłych (Badania jakościowe w andragogice: Polskie doświadczenia badawcze, 2026)
Poniższy tekst jest autorską próbą przeglądu badań biografii realizowanych przez polskich andragogów. Autorka określa ten zakres badań terminem „podejście biograficzne” i łączy je z kategorią biograficzności. Ukazuje rozwój badań w podejściu biograficznym z perspektywy czasowej oraz wskazuje na własne usytuowanie w tych badaniach. Prezentuje znaczenie podejścia biograficznego w zakresie poszerzenia perspektywy oglądu koncepcji całożyciowego uczenia się. Wskazuje na najważniejsze osiągnięcia polskich badań andragogicznych w podejściu biograficznym.