Definicja pracownika platformowego w kontekście definicji pracownika najemnego w rozumieniu przepisów o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego - Kasprowski, Szymon; Kiełbowicz-Dziwulska, Agnieszka (Problem zakresu regulacji ustawowej nietypowych form zarobkowania na przykładzie zatrudnienia zewnętrznego i pracy platformowej, 2025)
Celem artykułu jest analiza wprowadzonej w ramach dyrektywy UE definicji pracownika platformowego w powiązaniu z przepisami dotyczącymi koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego. W szczególności uwagę zwrócono na kwestię powiązania definicji pracownika najemnego występującej na gruncie przepisów o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego w relacji do definicji pracownika platformowego. Skutki wprowadzenia definicji pracy platformowej będą miały również implikacje w kontekście prawa ubezpieczeń społecznych, stąd zasadnym jest aby dokonać analizy prawa unijnego w zakresie koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego. W opracowaniu odniesiono się również do przepisów prawa polskiego w zakresie ubezpieczeń społecznych i podstaw świadczenia pracy. Rozwój platform cyfrowych jest istotnym zagadnieniem społeczno-gospodarczym, stąd wynika konieczność uregulowań w zakresie ochrony osób świadczących pracę w takich warunkach. Dlatego też podejmowane są działania takie jak wprowadzenie dyrektywy określającej pracę platformową, którą państwa członkowskie mają implementować w swoje systemy prawne. Tym bardziej ważnym zagadnieniem jest dokonanie analizy przepisów o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego z uwzględnieniem polskiej specyfiki, gdzie rynek pracy charakteryzuje się różnymi formami zatrudnienia.