Procesowe konsekwencje domniemania stosunku pracy. Granice decyzji właściwego organu w zakresie domniemania oraz granice związania innych organów - Bartosiak, Kajetan; Dobrowolska, Martyna (Problem zakresu regulacji ustawowej nietypowych form zarobkowania na przykładzie zatrudnienia zewnętrznego i pracy platformowej, 2025)
Autorzy analizują procesowe konsekwencje domniemania stosunku pracy wynikającego z Dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/2831, ze szczególnym uwzględnieniem granic decyzji właściwych organów oraz ich wiążącego charakteru dla innych podmiotów. Omawiają problematykę kwalifikacji statusu zatrudnienia w kontekście pracy platformowej oraz związane z tym obowiązki pracodawców i prawa pracowników. Szczególną uwagę autorzy poświęcają zagadnieniom proceduralnym, takim jak zakres mocy wiążącej orzeczeń sądów pracy, możliwość wzruszenia domniemania oraz wpływ orzeczeń na postępowania administracyjne i sądowe w innych dziedzinach prawa. Autorzy wskazują na potencjalne ryzyka wynikające z implementacji domniemania stosunku pracy w polskim porządku prawnym oraz postulaty de lege ferenda dotyczące m.in. harmonizacji przepisów.