Między projektantem a użytkownikiem. Świadome projektowanie narzędzi ICT w obszarze niepełnosprawności - Lulek, Anna (Inkluzywne technologie cyfrowe: Perspektywy, możliwości i ograniczenia, 2025)
Wiedza na temat niepełnosprawności i dostępności ma istotne znaczenie dla budowania inkluzywnychspołeczeństw, zarówno w wymiarze ludzkim, jak i infrastrukturalnym, przestrzennymi cyfrowym. Społeczne (nie)zrozumienie kwestii dostępności i niepełnosprawności, głębokougruntowany medyczny model niepełnosprawności oraz brak perspektywy użytkownika pogłębiająprzepaść między projektantem a użytkownikiem. Może to w efekcie utrwalać i powielaćstereotypy i uprzedzenia dotyczące osób z niepełnosprawnościami i szczególnymi potrzebami.W artykule podjęte są tematy związane z rozumieniem niepełnosprawności przez projektantównowoczesnych narzędzi ICT. Dokonano analizy literatury i przeprowadzono wywiady z twórcamitechnologii asystujących, oceniono VR, AI oraz aplikacje cyfrowe i podjęto próbę pokazaniawpływu świadomości niepełnosprawności na projektowaną rzeczywistość cyfrową. W podsumowaniusformułowano wskazówki, w jaki sposób właściwa i ciągła edukacja oraz włączanie osóbz niepełnosprawnościami w proces projektowania może zapobiec i wypełnić lukę między projektantema użytkownikiem.