Co to jest hermeneutyka topologiczna? Od hermeneutyki logicznej do hermeneutyki topologicznej, czyli o pewnych metodach filozofii analitycznej - Kaczmarek, Janusz (Analiza, racjonalność, filozofia religii: Księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi Ryszardowi Kleszczowi. Nr 6 (2020), 2020)
W artykule zaproponowałem nową metodę analityczną, którą nazwałem topologiczną hermeneutyką. W rozdziałach 2 i 3 przypomniałem znane metody filozofii analitycznej, a mianowicie: metodę hermeneutyki logicznej zaproponowaną przez Wolniewicza w latach 80. XX wieku oraz wcześniejszą metodę, tj. metodę parafraz, podaną przez Ajdukiewicza już w latach 30. W kolejnym punkcie (w rozdziale 4) zaproponowałem i wyjaśniłem, na czym polega interpretacja i modelowanie w ramach ontologii topologicznej. Tu wskazałem pewne rozwiązania na przykładzie czterokategorialnej ontologii Lowe’a oraz wyjaśniłem sens twierdzeń formalnych i interpretacyjnych, które – według mnie – są podstawą metodologii ontologii formalnej w tym topologicznej. Praca została wykonana przy wsparciu Narodowego Centrum Nauki, projekt” Atom. Substancja. System. Badania z zakresu ontologii topologicznej” (nr 2017/27//B/HS1/02830).