Nowoczesne technologie i niepełnosprawność – między obietnicą emancypacji a wykluczeniem (Inkluzywne technologie cyfrowe: Perspektywy, możliwości i ograniczenia, 2025)
W dobie dynamicznego rozwoju technologii cyfrowych kwestia dostępności do nich i inkluzjiosób z niepełnosprawnościami nabiera szczególnego znaczenia. Rozwiązania technologiczne,choć w teorii neutralne, w praktyce mogą wzmacniać istniejące podziały społeczne, jeżeli nie zostanązaprojektowane w sposób świadomie włączający. Z jednej strony – technologie te oferująnowe możliwości samodzielności, uczestnictwa i edukacji dla osób z niepełnosprawnościami.Z drugiej – jeśli ignorują potrzeby tych użytkowników, stają się kolejnym źródłem barier. Dlategoważną staje się dziś pogłębiona refeksja nad rolą i znaczeniem nowoczesnych technologii w odniesieniudo tych osób.Rozdział ten stanowi wprowadzenie do monografi, w której omówione zostały problemy dotycząceróżnych aspektów inkluzji technologicznej i społecznej osób z niepełnosprawnościami.