Charting a Path to Peace: Future Perspective for Human Rights from the Rise and Fall of Yugoslavia - Shen, Zhonghui (Mundus Slavicus I, 2025)
Artykuł koncentruje się na rozpadzie Jugosławii i jego implikacjach dla implementacji praw człowieka w państwach wieloetnicznych. Poprzez analizę studiów przypadku i kontekstów historycznych, a także odniesienia do międzynarodowej interwencji w ramach porozumienia z Dayton, praca omawia złożoność korelacji między nacjonalizmem a uniwersalizmem. Sugeruje, że inkluzywne rządy, przemyślana pojednanie i edukacja w zakresie praw człowieka pozwolą uniknąć kolejnego konfliktu, gwarantując jednocześnie pewien pozór pokoju.