„Manipulacja na pasku” w programach informacyjnych Telewizji Republika (Zjawiska propagandy i manipulacji w prasie, telewizji, radiu i Internecie. Tom III, 2025)
Artykuł analizuje sposób, w jaki Telewizja Republika wykorzystuje „paski informacyjne” (belki) w głównym serwisie „Dzisiaj”, koncentrując się na roli językowych środków perswazji i emocjonalnego nacechowania w krótkich komunikatach ekranu. Badaniem objęto okres 21 maja - 4 czerwca 2024 r., a korpus stanowiło 121 pasków spisanych i zakodowanych tematycznie oraz lingwistycznie. Celem było sprawdzenie, czy paski pełnią funkcję neutralnego uzupełnienia przekazu, czy też poprzez metafory, hiperbole, presupozycje i dychotomię „my–oni”, budują stronniczą interpretację rzeczywistości, w tym częściej obsadzają określone podmioty (np. rząd) w roli sprawcy/negatywnego bohatera. Zastosowano jakościową analizę treści, wyróżniając kategorie: negatywne wartościowanie obecnego rządu, pozytywne/neutralne przedstawianie poprzedniej ekipy rządzącej, emocje i ogólny stopień manipulacyjności. Wyniki wskazują, że 38% pasków zawiera wyraźnie wartościujące, negatywnie nacechowane słowa. 22% bezpośrednio demonizuje działania obecnego rządu, a tylko 3% można odczytać jako korzystne wobec poprzedniej władzy. Łącznie 42% komunikatów zawiera elementy kwalifikowane jako manipulacyjne. Wnioski sugerują dominację strategii perswazyjnych nad informacyjnymi oraz spójny profil ideologiczny przekazu, który może wzmacniać polaryzację i kształtować preferowaną interpretację wydarzeń politycznych.