Berluskonizm – manipulacja we włoskich mediach lat 80. XX wieku - Jaworska, Beata (Zjawiska propagandy i manipulacji w prasie, telewizji, radiu i Internecie. Tom III, 2025)
Celem artykułu jest określenie i omówienie narzędzi manipulacyjnych, którymi posługiwały się włoskie media w latach 80. XX wieku. Jest to możliwe dzięki prześledzeniu działań Silvia Berlusconiego – postaci, która odegrała ważną rolę w świecie medialnym i politycznym tamtych lat, a której decyzje nadal kształtują włoską rzeczywistość. Szczególną uwagę poświęcono zjawisku boom economico i jego wpływowi na włoską telewizję w drugiej połowie XX wieku oraz narzędziom manipulacyjnym, dzięki którym Berlusconiemu udało się długofalowo wpłynąć na system wartości i światopogląd Włochów. Przeglądowy charakter artykułu skupiającego się na analizie włoskojęzycznych i polskojęzycznych tekstów naukowych poświęconych spektakolaryzacji mediów, ich historii oraz zagadnieniu figury kobiety w ówczesnym środowisku medialnym pozwala na wskazanie powiązania pomiędzy sylwetką włoskiego widza a sylwetką włoskiego wyborcy ukazując ogromny stopień oddziaływania na siebie i przeplatania się ze sobą dwóch ówcześnie najważniejszych sfer życia publicznego mieszkańców Półwyspu Apenińskiego – telewizji i polityki.