Wpływ rozwoju transportu morskiego na operatora logistycznego w procesie cross-dockingu - Gawron, Tobiasz (Zrównoważony transport w logistyce i handlu międzynarodowym, 2025)
Celem rozdziału było zbadanie wpływu pandemii COVID-19 na operatorów logistycznych oraz ocenienie skuteczności stosowania procedur i mapowania procesów logistycznych. Badanie oparte było na analizie odpowiedzi respondentów z firm logistycznych, którzy ocenili skutki pandemii na transport morski, spadek dostaw oraz problemy organizacyjne w transporcie. Wyniki badania wskazują, że pandemia miała negatywny wpływ na funkcjonowanie firm logistycznych, jednak odpowiednia implementacja procedur logistycznych pozytywnie wpływała na optymalizację działań i poprawę efektywności operacyjnej. Wnioski wskazują na kluczową rolę rozwoju transportu morskiego i infrastruktury logistycznej, zwłaszcza w kontekście cross-dockingu, oraz na konieczność wprowadzania nowoczesnych rozwiązań i usprawnień procesów logistycznych, które mogą pomóc firmom lepiej reagować na kryzysy i zmieniające się warunki rynkowe.