Perspektywa pasażerów wobec wizji zrównoważonego rozwoju transportu kolejowego - Motowidlak, Urszula; Chomicz, Gabriela; Jaksik, Daniel; Śmietana, Kacper (Zrównoważony transport w logistyce i handlu międzynarodowym, 2025)
Celem rozdziału jest ukazanie, jak konsumenci usług kolejowych postrzegają zrównoważony rozwój transportu kolejowego oraz w jaki sposób przedsiębiorstwa kolejowe mogą wykorzystać te opinie do ulepszania, zarządzania i modyfikowania swojej oferty. Metodyka badawcza oparta została na analizie wyników badań ankietowych przeprowadzonych wśród pasażerów, koncentrujących się na ich percepcji jakości usług, wpływu kolei na środowisko oraz efektywności zarządzania infrastrukturą i zasobami. Wyniki wskazują na rosnące znaczenie świadomości ekologicznej wśród pasażerów, co wpływa na ich decyzje dotyczące wyboru środka transportu. Ograniczeniem badania może być jego lokalny charakter, jednak wnioski mają potencjał aplikacyjny. Praktyczne implikacje obejmują możliwość dopasowania strategii operatorów kolejowych do oczekiwań użytkowników. Oryginalność pracy polega na ukazaniu związku między opiniami pasażerów a kierunkami rozwoju kolei w kontekście zrównoważonego rozwoju.