Zarządzanie procesem transportu specjalnego w branży spożywczej - Tumielewicz, Michał; Mielcarek, Michalina (Zrównoważony transport w logistyce i handlu międzynarodowym, 2025)
Celem rozdziału jest zbadanie rozwoju sektora transportu artykułów spożywczych w Polsce, ze szczególnym uwzględnieniem aspektów prawnych i technologicznych. W opracowaniu zastosowano metodę przeglądu literatury oraz analizę obowiązujących regulacji prawnych, w tym umowy ATP oraz krajowych przepisów dotyczących bezpieczeństwa żywności i żywienia. Wyniki analizy wskazują, że nowoczesne technologie, takie jak systemy monitorowania GPS, alternatywne napędy oraz zaawansowane metody zarządzania transportem, znacząco wpływają na efektywność i bezpieczeństwo przewozów. Większość badanych firm świadomie inwestuje w innowacyjne rozwiązania, dostrzegając ich potencjał w zakresie redukcji kosztów operacyjnych oraz podnoszenia jakości usług. Ograniczeniem badania jest oparcie się głównie na danych wtórnych. Wyniki mają istotne implikacje praktyczne dla firm transportowych, wspierając ich decyzje inwestycyjne, a także społeczne, podkreślając znaczenie bezpiecznego transportu żywności dla zdrowia publicznego. Opracowanie stanowi oryginalną próbę połączenia perspektywy prawnej i technologicznej w analizie transportu żywności w Polsce.