Zarządzanie procesem transportu drogowego w branży usług kurierskich - Bilski, Tomasz (Zrównoważony transport w logistyce i handlu międzynarodowym, 2025)
Celem rozdziału jest zbadanie logistyki w sektorze KEP oraz roli transportu drogowego w kontekście rosnącego znaczenia e-commerce. W badaniach zastosowano podejście ilościowe, opierając się na analizie danych rynkowych oraz ankiet dotyczących preferencji klientów korzystających z usług DHL. Wykazano, że głównymi czynnikami wyboru firmy kurierskiej są czas dostawy i cena, a usługi kurierskie są wykorzystywane regularnie. Zidentyfikowano problemy, takie jak opóźnienia czy niska jakość obsługi. Praktyczne implikacje obejmują potrzebę poprawy jakości usług oraz elastycznego reagowania na zmienne potrzeby rynku. Rozdział podkreśla również znaczenie dostaw „door to door” i punktów odbioru przesyłek. W aspekcie społecznym i środowiskowym przedstawiono działania DHL w ramach inicjatywy GoGreen i Mission 2050, zmierzające do ograniczenia emisji CO₂. Wartość opracowania wynika z połączenia analizy rynku z oceną działań proekologicznych i preferencji konsumentów w sektorze KEP.