Analiza możliwości wykorzystania wybranych gałęzi transportu w branży usług kurierskich - Tumielewicz, Michał; Odważny, Emil (Zrównoważony transport w logistyce i handlu międzynarodowym, 2025)
Celem rozdziału jest analiza funkcjonowania sektora KEP (kurier, ekspres, paczka) oraz ocena możliwości jego rozwoju poprzez zastosowanie nowoczesnych rozwiązań logistycznych. W opracowaniu scharakteryzowano rynek kurierski oraz zidentyfikowano kluczowe czynniki wpływające na efektywność działalności operatorów logistycznych, ze szczególnym uwzględnieniem największych podmiotów, takich jak DHL, FedEx, UPS i TNT. W wyniku analizy stwierdzono, że rosnąca konkurencja w sektorze KEP stymuluje inwestycje w nowe technologie, automatyzację procesów oraz personalizację usług. Szczególne znaczenie mają rozwój systemów śledzenia przesyłek i optymalizacja tras dostaw, co przyczynia się do poprawy efektywności operacyjnej i jakości obsługi klienta. Wdrożenie innowacyjnych rozwiązań umożliwia szybsze, bezpieczniejsze i bardziej elastyczne dostawy, stanowiąc istotny element budowania przewagi konkurencyjnej. Wartość opracowania polega na podkreśleniu znaczenia technologicznych innowacji w kształtowaniu przyszłości sektora KEP oraz usprawnianiu procesów logistycznych.