Polska Rzeczpospolita Ludowa wobec konfliktu w Biafrze 1967–1970 - Urbański, Filip (Vade Nobiscum, tom XX/2019: Studia z historii politycznej i wojskowej, 2019)
Artykuł analizuje politykę Polski wobec konfliktu w Biafrze w latach 1967–1970. Podstawę badań stanowią niepublikowane materiały zgromadzone w Archiwum Ministerstwa Sprawa Zagranicznych. Zdaniem autora polska dyplomacja zachowując zdystansowane stanowisko wobec secesji Regionu Wschodniego Nigerii i popierając rząd federalny kierowała się chęcią podtrzymania dobrych relacji politycznych i gospodarczych. Zrównoważona polityka pozwoliła wziąć udział w Międzynarodowej Grupie Obserwatorów, co przyczyniło się do wzrostu prestiżu państwa na arenie międzynarodowej.