Czy Mendelson by coś nie obmyślił? – geneza polskiej partii socjalistycznej zaboru pruskiego w świetle kontaktów z grupą londyńską - Olejnik, Oskar (Vade Nobiscum, tom XX/2019: Studia z historii politycznej i wojskowej, 2019)
Artykuł podejmuje próbę zdefiniowania relacji między dwoma polskimi ośrodkami socjalistycznymi – londyńskim, skupionym wokół Stanisława Mendelsona, oraz berlińskim, z którego wyrosła Polska Partia Socjalistyczna zaboru pruskiego. Tłem dla badań jest polemika z zastaną historiografią. Na podstawie archiwaliów oraz wspomnień podjęta została próba odtworzenia związków między oboma ugrupowaniami. Analiza materiału źródłowego wskazuje na istnienie relacji o charakterze finansowym, personalnym oraz ideowym, które to czynniki sugerują rzeczywistą zależność socjalistów berlińskich od otoczenia Mendelsona.