Habsburg na tronie Anglii. O pozycji Filipa Habsburga w Anglii w latach 1554–1558 - Makówka, Magdalena (Vade Nobiscum, tom XX/2019: Studia z historii politycznej i wojskowej, 2019)
Ślub Filipa Habsburga i Marii Tudor wywołał w Anglii liczne kontrowersje. Obawiano się, że małżeństwo królowej z Habsburgiem może stać się zagrożeniem dla angielskiej niezależności. Nie dziwią więc szczegółowe ustalenia dotyczące zakresu władzy Filipa zawarte w traktacie małżeńskim. Filip w trakcie swojego pobytu interesował się wewnętrznymi sprawami Anglii i angażował się w administrowanie krajem. Doprowadził również do uczestnictwa Anglii w wojnie z Francją, która doprowadziła do utraty Calais przez ojczyznę jego żony. Bezdzietna śmierć Marii sprawiła, że Habsburg utracił wszelkie wpływy w Anglii.