Łódzka statystyka i demografia w obliczu nowych wyzwań. Instytut Statystyki i Demografii - Bolonek-Lasoń, Katarzyna; Grzelak, Maria M.; Jędrzejczak, Alina; Rossa, Agnieszka; Wiktorowicz, Justyna (Szkoły naukowe i kierunki badań na Wydziale Ekonomiczno-Socjologicznym Uniwersytetu Łódzkiego: Współczesność i przyszłość, 2025)
Rozdział prezentuje historię i teraźniejszość Instytutu Statystyki i Demografii na Wydziale Ekonomiczno-Socjologicznym Uniwersytetu Łódzkiego. Autorki omawiają tradycje badawcze i dydaktyczne, koncentrując się szczególnie na okresie ostatnich dziesięciu lat.