Socjologia w praktyce dydaktycznej i działaniu. Kierunki badań i rozwoju Instytutu Socjologii w latach 2014–2024 - Łaska-Formejster, Alicja; Kretek-Kamińska, Agnieszka; Matuchniak-Mystkowska, Anna; Konecki, Krzysztof T.; Krzewińska, Aneta; Bunio-Mroczek, Paulina; Kotras, Marcin; Dopierała, Renata; Garncarek, Emilia; Stempień, Jakub Ryszard (Szkoły naukowe i kierunki badań na Wydziale Ekonomiczno-Socjologicznym Uniwersytetu Łódzkiego: Współczesność i przyszłość, 2025)
Rozdział prezentuje historię i teraźniejszość Instytutu Socjologii na Wydziale Ekonomiczno-Socjologicznym Uniwersytetu Łódzkiego. Autorki omawiają tradycje badawcze i dydaktyczne, koncentrując się szczególnie na okresie ostatnich dziesięciu lat.