Rozwój badawczo-dydaktyczny Instytutu Logistyki i Informatyki w latach 2015–2024 - Wodnicka, Monika; Kozar, Łukasz; Comporek, Michał; Misztal, Anna; Jadczak, Radosław; Jabłońska, Marta; Motowidlak, Urszula; Oleksiak, Piotr; Warwas, Izabela; Urbaniak, Bogusława (Szkoły naukowe i kierunki badań na Wydziale Ekonomiczno-Socjologicznym Uniwersytetu Łódzkiego: Współczesność i przyszłość, 2025)
Rozdział prezentuje historię i teraźniejszość Instytutu Logistyki i Informatyki na Wydziale Ekonomiczno-Socjologicznym Uniwersytetu Łódzkiego. Autorzy omawiają tradycje badawcze i dydaktyczne, koncentrując się szczególnie na okresie ostatnich dziesięciu lat.